Legea face distinctie intre infractiunile de fals punandu-le pe paliere diferite in functie de gravitatea si intentia faptuitorului. O incadrare corecta este necesara pentru obtinerea adevarului juridic.
Când se falsifică un act oficial (exemplu diploma de bacalaureat) cu scopul de a produce consecințe juridice. Falsul material în înscrisuri oficiale este pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau de la 1 an la 5 ani în cazul funcționarului public. De exemplu, dacă o persoană a obținut la examenul de bacalaureat media 9,30, iar aceasta dorește să se înscrie la o anumită facultate și modifică cifra 3 cu 8, astfel încât media să fie 9,80 comite infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Când în momentul întocmirii unui înscris oficial funcționarul public atestă împrejurări sau fapte nereale sau când prin omisiunea cu știință nu inserează date sau împrejurări. Falsul intelectual se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani. De exemplu, dacă agentul rutier inserează în procesul verbal că o persoană nu a avut centura, deși conducătorul a depășit limita de viteză, agentul comite infracțiunea de fals intelectual.
Când se falsifică un act sub semnătură privată, care ulterior e folosit și produce efecte juridice. Falsul în înscrisuri sub semnătură privată se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Când se utilizează un înscris oficial sau un înscris sub semnătură privată, cunoscând că este fals în scopul de a produce efecte juridice. Uzul de fals se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă dacă înscrisul este oficial și cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, dacă înscrisul e sub semnătură privată.
Când se declară necorespunzător adevărul unui funcționar public în vederea producerii de consecințe juridice. Falsul în declarații se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Când o persoană se prezintă sub o identitate falsă sau atribuie unei alte persoane o astfel de identitate, făcută unui funcționar public sau unității unde funcționarul își desfășoară activitatea. Chiar și încredințarea unei alte persoane a actului de identitate constituie infracțiunea de fals privind identitatea. Când se atribuie o identitate falsă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, când se atribuie o identitate falsă, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani, iar când se încredințează un act de identificare, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.